Kun kesä loppuu ja mieltä vituttaa jo valmiiksi

Lomaltapaluuahdistus hiipii mieleen varmaan jollain tapaa ihan jokaisella kesäloman päätyttyä tai jo sitä ennen. Itselleni se hiipii tajuntaan lähes aina heinäkuun viimeisellä viikolla ja elokuun alkaessa, vaikka oma arkeni onkin aina kotoa käsin työskentelyä.

Kesäloma-ajan ja sen ”tavallisen” arjen välillä on meidänkin arjessa eroa, koska perheessä on kouluikäisiä lapsia. Siihen perusarkeen kuuluu sitten kuitenkin aikaiset aamut, kouluun lähtö, koulun jälkeen läksyt yms. rutiinit, joiden osalta kesällä on paljon kevyempää oloilua.

Miltä lomaltapaluuahdistus tuntuu

Omalta osaltani kuvailisin sitä tunnetta lieväksi masennukseksi. Ehkä. Tuntuu, kuin mikään ei huvittaisi ja mitään ei saa aikaiseksi. Motivaatiota tai innostusta ei ole. Mieli haluaisi palata tylsyyteen ja aurinkoisiin kesäpäiviin.

Mistä voimaa selvitä yli lomaltapaluuahdistuksen?

Tulevaisuudesta tässä kohtaa saa voimaa, kun tuntuu että tässä ja nyt mieli ei halua keskittyä ja innostua uudelleen töistä. Pysähdy pohtimaan tuntemuksiasi, ja siirrä ajatuksesi lähitulevaisuuteen. Mitä innostavaa siellä voisi odottaa?

Aloitan itse jo tässä kesäloma-ajan lopulla syksyn ja talven kevyen suunnittelun siinä mielessä, että mietin mitä pieniä mukavia reissuja voisimme tehdä perheenä lasten syyslomalla ja joulun aikaan. Mieli kevenee heti, kun sitä tajuaa että pieniä lomahetkiä odottaa edessäkin päin, eikä edes niin kovin kaukana tulevaisuudessa. Sitten pohdin mitä kaikkea muuta odottamisen arvoista syksyn aikana on tulossa, ja näin pääsen hiljalleen kiinni hetkeen.

Vinkit lomaltapaluuahdistuksen hoitoon

  1. Lopeta loman ajatteleminen yhtenä isona ajanjaksona, kuten että se olisi vain kesä.
  2. Suunnittele itsellesi syksyn ajalle pieniä lomahetkiä ja irtiottoja, joita odottaa.
  3. Ulkoile paljon heti työarjen jatkuttua. Raikas ulkoilma virkistää aivoja.
  4. Tee arjesta juhlaa pienillä jutuilla, jotka keventävät omaa mieltäsi, olipa se ulkoilua, hyvää ruokaa, urheilua – mitä vaan.
  5. Suuntaa ajatuksesi tulevaisuuteen: Mitä syksyllä ja talvella on tiedossa?
  6. Uusi kesä tulee aina uudelleen! Nyt on aikaa suunnitella ensi kesälomaa!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *